• Myron Osborn House
    Shown here before renovation, the Myron Osborn House was built in the Federal style in 1820 on the outskirts of Litchfield. It had been added onto and renovated unsympathetically by a series of owners who, in the process, removed many of the original features.  Despite a generous amount of square footage, the house had a claustrophobic feel due largely to an awkward floor plan with many small rooms.
  • Myron Osborn House
    The existing layout of the house prior to renovation (shown above) also did not work well for entertaining, which the new owners wanted to be able to do, particularly in the kitchen, which was small and cut off from the rest of the house. The property was also well landscaped, with many garden areas and a pool, all of which were difficult to see from inside the house. The design objectives were to make better use of the existing space while adding more square footage as needed to create an open feel that allowed an easy flow between rooms.
  • Myron Osborn House
    This view shows the unused front door and the somewhat untouched historic facade, as well as the new addition alongside the driveway.

    Revolutionary Restoration & Building, LLC
  • Myron Osborn House
    This illustrates how the renovations smoothed over all the prior mistakes, creating a look of being original. The side door provides access from the now fenced pool yard to the entry hall with its lavatory, (behind oval window), a laundry for pool towels and the bar.
  • Myron Osborn House
    Typical of older houses, the original front door and entry hall where remote from the driveway, resulting in guests using one of the back doors.  A new entry hall with a vestibule was added facing the driveway, which allows guests to know where they are to enter. The new entry has ample closets, a wet bar and a lavatory, all of which are accessible from the pool area.
  • Myron Osborn House
    The kitchen was the primary focus; it needed to be large to accommodate guests as well as cooks.  Directly off of the kitchen, a conservatory was added with large sliding glass doors, which expands the entertaining area. The conservatory, which faces the pool and is open to the yard on three sides, serves as a casual living room. 
Panels:
Now Loading